CHILE (WYSPA WIELKANOCNA I PUSTYNIA ATACAMA) – ARGENTYNA (ZIEMIA OGNISTA)

  • 1 DZIEŃ
    Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, w terminalu A (nowy), w hali odlotów, przy stanowisku odpraw LogosTour. Wylot do Chile. 


    2 DZIEŃ     SANTIAGO DE CHILE (Chile)
    Po przylocie objazd miasta. Na trasie – Plaza Mayor z katedrą, Plac Konstytucji z rezydencją prezydenta – Palacio de La Moneda oraz innymi reprezentacyjnymi budynkami, kościół św. Franciszka oraz dom poety Pabla Nerudy (z zewnątrz). Spacer na romantyczne wzgórze Santa Lucia i podziwianie widoku na miasto. Kolacja.


    3 DZIEŃ     CALAMA – SAN PEDRO DE ATACAMA
    Przelot do Calama. Następnie przejazd do San Pedro de Atacama. Po drodze postój przy pozostałościach skalnej twierdzy z czasów prekolumbijskich Pukará de Quitor. Po południu zwiedzanie miasteczka San Pedro de Atacama, z którego widać majestatyczny wulkan Licancabur. Przejazd do Valle de la Luna (Księżycowej Doliny), szczególnie atrakcyjnej o zachodzie słońca. Po drodze – Dolina Śmierci z grotami solnymi i innymi fantazyjnymi formami rzeźby powstałej w klimacie pustynnym. Kolacja.

    4 DZIEŃ     PUSTYNIA  ATACAMA
    Całodzienna wycieczka wśród księżycowych pejzaży do słynnego solniska Salar de Atacama. Przejazd do laguny Chaxa, w której żyją stada flamingów. Wyprawa przez góry do pięknych jezior Miscanti i Miñiques położonych powyżej 4000 m n.p.m. Przejazd do Socaire. Obiad. Późnym popołudniem powrót do San Pedro de Atacama przez miasteczko Toconao. Kolacja.

    5 DZIEŃ     LASANA – SANTIAGO DE CHILE
    Nad ranem wyjazd na słynne pole gejzerów Tatio, które wybuchają o świcie. Poczęstunek pod gejzerami. Możliwość zdrowotnej kąpieli w gorących źródłach. Postój w wiosce Caspana, gdzie przetrwali potomkowie Inków. Przejazd do Lasana, obiad. Przejazd do wioski Chiu-Chiu, w której znajduje się jeden z najstarszych kościołów kolonialnych Chile. Wylot z Calama do Santiago de Chile. Transfer do hotelu.

    6 DZIEŃ     RAPA NUI (Wyspa Wielkanocna)
    Przelot na Wyspę Wielkanocną czyli Rapa Nui. odkrytej w niedzielę wielkanocną 1722 roku. Przejazd do obrzędowej wioski Orongo, gdzie znajdują się słynne, kamienne chaty w kształcie odwróconych łodzi oraz petroglify. Malowniczy widok na wnętrze wulkanu Rano Kau oraz ocean i iglicę wyłaniającą się z fal przy wysepce Człowieka-Ptaka, Motu Nui. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja. Dla chętnych (w miarę możliwości) pokaz tańców i pieśni mieszkańców Rapa Nui (ok. 25 USD).

    7 DZIEŃ     RAPA NUI
    Całodzienny objazd tajemniczej Rapa Nui. Przejazd w okolice słynnych posągów w Ahu Akivi, największej platformy Ahu Tongariki i niezwykłego kamieniołomu Rano Raraku, skąd posągi przewożono na miejsce przeznaczenia. Na stokach wulkanu widać niewykończone jeszcze moai. Piknik u stóp góry. Wypoczynek przy posągach Ahu Nau Nau na plaży Anakena. Możliwość kąpieli w Pacyfiku. Zwiedzanie lokalnego muzeum. Kolacja.

    8 DZIEŃ     SANTIAGO DE CHILE
    Przelot do Santiago de Chile. Transfer do hotelu. Kolacja.


    9 DZIEŃ     PUNTA ARENAS – PUERTO NATALES
    Transfer na lotnisko. Przelot do Punta Arenas wzdłuż łańcucha Andów i wybrzeża Pacyfiku. Objazd miasta-portu. Przejazd przez patagońskie równiny do Puerto Natales. Po drodze postój przy kolonii pingwinów magellańskich Seno Otway. Kolacja.

    10 DZIEŃ     P.N. TORRES DEL PAINE
    Zwiedzanie Parku Narodowego Torres del Paine. Wycieczka objazdowa (połączona z trekkingiem) między jeziorami, które mienią się różnymi kolorami i górami przypominającymi wieże o pionowych ścianach skalnych. Po drodze postoje m.in. nad malowniczym jeziorem Nordenskjöld, przy lagunie Azul, przy wodospadzie Salto Grande. Posiłek na łonie natury. Spacer pod lodowiec Grey i jezioro pełne pływających gór lodowych. Powrót do Puerto Natales. Kolacja.

    11 DZIEŃ     EL CALAFATE (Argentyna)
    Całodzienny przejazd do miasta El Calafate przez suche stepy patagońskie. W tych niesprzyjających klimatycznie warunkach żyją wielbłądowate guanako, strusie nandu, szare lisy i kondory. Postój na punkcie widokowym, skąd widać rozległe równiny, jezioro Argentino i rzekę Santa Cruz. Kolacja.

    12 DZIEŃ     EL CALAFATE – USHUAIA
    Okolice El Calafate to rejon położony w południowo-zachodniej Patagonii, gdzie u podnóża Andów znajdują się potężne lodowce. Czoła niektórych z nich nie cofają się mimo postępującego ocieplenia klimatu. Najbardziej znany to Perito Moreno przyciągający podróżników z całego świata. Widok na fascynujące widowisko cielenia się lodowca, kiedy wielotonowe bloki lodu odłamują się z hukiem i spadają do wód jeziora. Transfer na lotnisko. Przelot do Ushuaia, miasta położonego najdalej na południe na kuli ziemskiej. Kolacja.

    13 DZIEŃ     USHUAIA – P.N. ZIEMI OGNISTEJ
    Przed południem wycieczka do Parku Narodowego Ziemi Ognistej z zatokami Lapataia i Bahia la Ensenada oraz jeziorem Roca. Fascynujące drzewa z tajemniczymi grzybami o nazwie Indian Bread (indiański chleb) i słynne dzięcioły magellańskie (Campephilus magellanicus). Po południu rejs katamaranem po kanale Beagle; opłynięcie latarni Les Eclaireurs w towarzystwie uchatek patagońskich i kormoranów. Kolacja.

    14 DZIEŃ     USHUAIA – BUENOS AIRES
    Przelot z Ushuaia do Buenos Aires. Transfer do hotelu. Odpoczynek. Kolacja (doskonałe potrawy i wina argentyńskie) oraz profesjonalny pokaz Tango Show. W nastroju przypominającym lata 20. XX wieku podziwiać można występy tancerzy, śpiewaków i muzyków.

    15 DZIEŃ     BUENOS AIRES
    Całodzienne zwiedzanie Buenos Aires. Przejazd na Plaza de Mayo – z katedrą, siedzibą rządu (Casa Rosada), historycznym ratuszem. Przejazd słynną aleją Avenida de Mayo do monumentalnej siedziby kongresu. Następnie zwiedzanie barwnej dzielnicy La Boca, gdzie na uliczkach wciąż jeszcze gra i tańczy się tango. Postój na cmentarzu Recoleta, na którym znajduje się m.in. grobowiec Evity Peron. Obiad. Następnie przejazd przez dzielnicę Palermo z eleganckimi willami i ambasadami. Znajduje się w niej wiele parków i zielonych terenów m.in.; Jardin Japones (Ogrody Japońskie), Jardin Zoologoico (Ogród Zoologiczny) czy też Jardin Botanico (Ogród Botaniczny). Przejazd do Tigre. Rejs między wyspami delty rzeki Paraná; ciekawa zabudowa na palach.


    16 DZIEŃ     BUENOS AIRES
    Czas wolny. Transfer na lotnisko. Wylot do Europy.


    17 DZIEŃ
    Przylot do Warszawy.

     


    Zapytaj o dostępność miejsc na wyjazd

  • Zagadkowe posągi na Wyspie Wielkanocnej. Wyprawa na Pustynię Atacama – słone jezioro i dymiące gejzery. Najdalej wysunięty na południe przyczółek cywilizacji – Ziemia Ognista. Rejs w towarzystwie uchatek patagońskich i kormoranów. Kolonialne Buenos Aires. Tango Show.

     

     

    Granica

     

    CHILE
    Nie ma obowiązku wizowego dla obywateli RP przy pobytach do 90 dni. Minimalny okres ważności paszportu przy wjeździe nie jest określony. Opłata lotniskowa przy lotach międzynarodowych wynosi 26 USD. Przy przekraczaniu granicy podróżujący otrzymuje do wypełnienia kartę wjazdu. Należy ją bezwzględnie zachować i przechowywać w innym miejscu niż paszport, gdyż w razie utraty lub uszkodzenia paszportu tylko na jej podstawie można opuścić Chile (o nową kartę trzeba składać podanie do policji). Można wwieźć gotówkę do 10 tys. USD. Większe sumy należy zadeklarować. Surowe przepisy fito-sanitarne zakazują przywozu do Chile artykułów spożywczych w stanie surowym oraz nasion i roślin; należą do nich owoce, warzywa, przetwory mleczne i mięsne. Podróżny musi więc wypełnić druczek, że nie wwozi takich produktów i przekazać go kontrolerowi sanitarnemu. Zwolnieniu od opłat celnych podlega bagaż osobisty i rzeczy osobistego użytku (np. aparaty fotograficzne). Należy zadeklarować rzeczy osobiste o wartości powyżej 350 USD. Można wwieźć bez opłat celnych do 400 szt. papierosów i 1,5 l napojów alkoholowych. Nie ma ograniczeń dotyczących wymiany pieniędzy. W Chile nie istnieje procedura zwrotu podatku VAT dla obcokrajowców. Na Wyspie Wielkanocnej nie jest wymagane specjalne zezwolenie na pobyt.
    Przepisy wjazdowe i celne opracowano na podstawie informacji z MSZ.

     

    ARGENTYNA
    Przy wjeździe do Argentyny nie są wymagane wizy. Trzeba okazać paszport ważny co najmniej 3 miesiące od daty planowanego wyjazdu z tego kraju. Nie wolno wwozić żywności, nasion, jedzenia dla zwierząt itp. Bezcłowo można wwieźć podróżny bagaż osobisty o wartości do 300 USD oraz dodatkowo nowe rzeczy o wartości do 300 USD, nabyte w argentyńskiej strefie wolnocłowej. Przy wyjeździe na lotnisku można odzyskać podatek VAT (IVA) od większości zakupionych na terenie Argentyny towarów o wartości ponad 70 ARS (minimalna kwota na jednym rachunku) w sklepach włączonych do systemu Global Refund. Argentyna jest obecnie jednym z głównych szlaków przemytu narkotyków z Ekwadoru, Kolumbii i Peru do Europy.
    Przemyt narkotyków jest zagrożony bardzo surowymi karami więzienia. Należy bezwzględnie wystrzegać się przyjmowania przesyłek lub toreb od obcych osób. Przepisy wjazdowe i celne opracowano na podstawie informacji z MSZ.

     

     

    Kuchnia

     

    CHILE
    Zdaniem wielu turystów najlepszym elementem kuchni chilijskiej są potrawy z dodatkiem owoców morza. W menu restauracji znaleźć można wiele gatunków ryb pod niezliczoną postacią: smażone, grilowane, gotowane, czy jako dodatek do zup. Tradycyjną potrawą z owoców morza, serwowaną w Patagonii, jest curanto – pożywny gulasz z ryb, skorupiaków, kury, cielęciny, wołowiny i ziemniaków. Z owoców morza przyrządza się także zupy, np. sopa de mariscos oraz cazuela de mariscos. Głównym posiłkiem dnia, popularnym w całym kraju, jest obiad: rosół z ziemniakami lub kukurydzą oraz wołowiną lub kurą (cazuela) i ryż podawany jako drugie danie z wołowiną lub kurczakiem. Innym popularnym składnikiem obiadu jest fasola i kukurydza. Z tej drugiej przyrządza się pastel de choclo – zapiekankę z kukurydzy z warzywami, kurczakiem i wołowiną. W Chile można się też najeść dużym plastrem mięsa wołowego smażonego z jajkami wbitymi na wierzch dania (lomo a lo pobre). Z mięs najpopularniejsza jest parillada, grilowana na węglu. Potrawy bezmięsne oferują głównie restauracje w większych miastach. Typowa zakąska jest przyprawiona chilijską salsą, zwaną pebre, którą dodaje się do świeżego chleba lub krokietu czy pasztecika/pieroga (empanada) z kukurydzianym nadzieniem. Ciepła kanapka jako przekąska to – barros lub completo, przypominające hot doga. Miejscowe wina są znane na całym świecie. Najlepsze pochodzą z winnic położonych wokół Santiago. Narodowym napojem jest pisco, alkohol podobny do brandy, zrobiony z winogron Muscatel. Warto spróbować jego odmianę – pisco sour, z dodatkiem cukru i cytryny. Restauracje często oferują menu fijo, czyli gotowy zestaw obiadowy po konkurencyjnej cenie. Obiad można dostać w restauracji w godz. 12–15, a kolację od godz. 20.

     

    ARGENTYNA
    Kuchnie Starego Kontynentu (Europy) są obecne w większości potraw. Argentyńczycy produkują najwięcej wołowiny na świecie, najwięcej też jej zjadają. Dlatego warto tam spróbować soczystego befsztyka. Grilowana wołowina – asado a la parilla – podawana jest często z kiełbaskami chorizo i kaszanką (mięso moczy się przez kilkanaście godzin w sosie zwanym chimichurri – marynata czosnkowo – ziołowa). Należy pamiętać, że pieczone mięso je się bez dodatków (musztarda, ketchup, majonez). Do mięsa pasuje lekkie wino stołowe, najlepiej z regionu Mendoza. Inne smaczne potrawy to: wielkie pierogi empanadas – pieczone lub smażone w smalcu jak nasze pączki. Często są nadziewane mieloną wołowiną, ale bywają też z serem, wędliną, warzywami. Do potraw dodaje się wiele przypraw, ziołami, oliwy z oliwek. We wszystkich restauracjach wzdłuż wybrzeża Oceanu Atlantyckiego można dostać wspaniale przyrządzone frutti di mare (owoce morza). Smaczne są też słodkie pierożki – pastelles, które w środku mają gęstą, ciągnącą się masę śmietanowo-karmelową zwaną dulce de leche (mają smak naszych „krówek”), której dodaje się też do wielu innych deserów, np. naleśników czy tortu. Argentyna produkuje między innymi słynne wina, które znakomicie smakują do grilowanej wołowiny.

     

     

    Zakupy

     

    CHILE
    W Chile wydobywa się wiele minerałów, które wykorzystywane są w wyrobach rękodzieła artystycznego. Podziwiać można kunsztowne ozdoby ze srebra (wykonane przez Indian mapuche), brązu, lazurytu, kutej miedzi. Ceramika z Arica i czarna ceramika z Pomaire należą do najbardziej rozpoznawalnych pamiątek. W lokalnych sklepach siodlarskich (talabartieras) można kupić kolorowe stroje chilijskich kowbojów. Na bazarach, straganach, w sklepach na uwagę zasługują przede wszystkim wyroby rękodzielnicze: ze skóry, drewna, obrazy, instrumenty muzyczne, odzież. Do najatrakcyjniejszych należą: kolorowe koszyki z Hualqui, niezwykle barwne wełniane narzuty, kilimy i poncho o tradycyjnych, pasiastych wzorach, wyszywane obrazki z Copuliemu. Sklepy czynne: pon.-piąt. 10-20, soboty 9-14, supermarkety: pon.-nied. 7.30-22.30. Pieniądze (na pamiątki, rozrywki) dobrze mieć w małych nominałach i wymieniać stopniowo w bankach lub hotelach z uwagi na bezpieczeństwo. Targowanie się nie jest przyjęte, chociaż przy zakupie większej ilości np. pamiątek można spróbować negocjować cenę. Na Wyspie Wielkanocnej, przy głównej ulicy wioski Hanga Roa, znajduje się wiele małych sklepów i straganów oraz kilka supermarketów. Do lokalnych produktów należy owoc dzikiej guavy, herbata hierba luisa, a także warzywa, niektóre owoce, ryby, chleb. Reszta towarów jest przywożona z kontynentu. Wśród oryginalnych pamiątek są drewniane rzeźby, kamienne moai (małe kopie słynnych posągów), wizerunek tzw. człowieka-ptaka, najsłynniejszej postaci wyrytej na skale oraz repliki innych rzeźb, a także koszulki ze zdjęciem słynnych posągów. Dużo wyrobów rzemiosła znaleźć można na lokalnym bazarze mercado artesanal, mieszczącym się koło kościoła.

     

    ARGENTYNA
    Czas pracy urzędów i sklepów: banki i kantory – poniedziałek-piątek 10.00-15.00. Agencje turystyczne i punkty usługowe: z reguły 9.00-12.00 oraz 14.00-19.00. Sklepy: w wielkich miastach 9.00-20.00; w głębi kraju jest zwyczaj przerwy około południa. W soboty godziny pracy to: 9.00-13.00. Na straganach, w sklepach rzemieślniczych jest wiele przedmiotów nadających się na upominki lub pamiątki. Na uwagę zasługują przede wszystkim wyroby rękodzielnicze: ze skóry, drewna, obrazy, instrumenty muzyczne, biżuteria, odzież. Pieniądze (na pamiątki, rozrywki) dobrze mieć w małych nominałach i wymieniać stopniowo w bankach lub hotelach z uwagi na bezpieczeństwo.

     

     

    Zdrowie

     

    CHILE
    Szczepienia ochronne nie są obowiązkowe. Występuje zagrożenie żółtaczką, zwłaszcza w okresie letnim. Zalecane jest zachowanie środków ostrożności – należy pić wodę butelkowaną lub przegotowaną, unikać niemytych owoców. Nad Chile jest bardzo cienka powłoka ozonowa, dlatego też promieniowanie ultrafioletowe może być silne i szkodliwe dla zdrowia, szczególnie wiosną, w godzinach wczesnego popołudnia. Dobrze mieć wtedy nakrycie głowy i stosować krem z wysokim filtrem. Prywatna opieka medyczna jest na dobrym poziomie. Cena standardowej wizyty lekarskiej wynosi ok. 60 USD, doby w szpitalu 50-400 USD. Płatności dokonuje się z góry gotówką lub czekiem. Tylko w szczególnych przypadkach możliwe jest bezpłatne przyjęcie w ośrodkach społecznej służby zdrowia.

     

    ARGENTYNA
    Nie są wymagane żadne zaświadczenia o szczepieniach. Nie występują zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne. Opieka medyczna jest ogólnie dostępna, średni koszt wizyty prywatnej wynosi 40 USD. Szpitale prywatne są na wysokim poziomie. W aptece można dostać potrzebne leki, często bez recepty. Jak przy każdym wyjeździe, prosimy o zabranie podstawowych leków w małej ilości na przeziębienie i gorączkę, przeciw zaburzeniom żołądka, środki przeciwbólowe, plastry, bandaże, kremy chroniące przed słońcem. Warto także zaopatrzyć się w witaminę B, która działa odstraszająco na komary oraz inne środki przeciw owadom.

     

     

    Zwyczaje

     

    CHILE
    Generalnie mieszkańcy Chile są przyjaźnie i gościnnie nastawieni do turystów. Lokalni policjanci i karabinierzy cieszą się wielkim prestiżem, są pomocni w kłopotach i nieprzekupni. Prawie 95% ludności ma pochodzenie europejskie lub jest metysami. Indian jest ok. 3%. Mieszkańcy są w większości potomkami przybyłych tu w XV w. hiszpańskich kolonizatorów, ale także imigrantów z Francji, Niemiec, Anglii, Irlandii, Włoch i Rosji. Osiedli w XIX w. Niemcy, w przeciwieństwie do innych narodowości, nie wymieszali się z miejscowymi, ale do dziś mieszkają w swoich osadach, szczególnie na pojezierzu południa kraju. Współcześni Chilijczycy to naród pogodny, prowadzący bogate życie towarzyskie; restauracje i lokale z muzyką do tańca są zazwyczaj wieczorami pełne. Żyjąca na północy kraju rdzenna ludność, mapuche, potomkowie ludów andyjskich, kultywuje swoje tradycje. Grają na ludowych instrumentach, a święta religijne przeplatają z ceremoniami ludowymi. Należy do nich np. rozwinięty kult świętych i lokalnych bohaterów związanych z katolicyzmem, którzy patronują wioskom i miasteczkom. Osobną kulturą wyróżniają się chilijscy kowboje, huasos, którzy noszą tradycyjne stroje i podczas urządzanych rodeo wykonują taniec narodowy – cueca.

     

    ARGENTYNA
    Argentyńczycy są bardzo dumni ze swojego kraju i jego kultury. Są dobrze wykształceni i pragną być postrzegani jako kosmopolici i naród nowoczesny. Ponieważ ponad 85% populacji wywodzi się z Europy (Hiszpania, Austria, Francja, Niemcy, Wielka Brytania, Portugalia, Rosja, Szwajcaria, Polska) mają powszechne skłonności, by identyfikować się z Europejczykami . Ponad 90% mieszkańców jest wyznania katolickiego, z tego powodu rodzina jest w najwyższym poważaniu, a wartości konserwatywne – powszechne. Argentyńczycy serdecznie się witają; członkowie rodziny i przyjaciele obejmuj się oraz całują raz w policzek. W trakcie rozmowy stoją bardzo blisko siebie, nie unikając dotykania. W tej części świata istnieje pojęcie „macho” i mężczyźni stanowią przeważającą większość w polityce, biznesie i innych dziedzinach. W kontaktach między płciami przyjęta jest słowna forma flirtowania – zwana „piropos”; turystki mogą się spotkać ze skierowanymi do nich pozytywnymi komentarzami – trzeba je przyjmować z uśmiechem.

     

  • Zagadkowe posągi na Wyspie Wielkanocnej. Wyprawa na Pustynię Atacama – słone jezioro i dymiące gejzery. Najdalej wysunięty na południe przyczółek cywilizacji – Ziemia Ognista. Rejs w towarzystwie uchatek patagońskich i kormoranów. Kolonialne Buenos Aires. Tango Show.

     

     

    Granica

     

    CHILE
    Nie ma obowiązku wizowego dla obywateli RP przy pobytach do 90 dni. Minimalny okres ważności paszportu przy wjeździe nie jest określony. Opłata lotniskowa przy lotach międzynarodowych wynosi 26 USD. Przy przekraczaniu granicy podróżujący otrzymuje do wypełnienia kartę wjazdu. Należy ją bezwzględnie zachować i przechowywać w innym miejscu niż paszport, gdyż w razie utraty lub uszkodzenia paszportu tylko na jej podstawie można opuścić Chile (o nową kartę trzeba składać podanie do policji). Można wwieźć gotówkę do 10 tys. USD. Większe sumy należy zadeklarować. Surowe przepisy fito-sanitarne zakazują przywozu do Chile artykułów spożywczych w stanie surowym oraz nasion i roślin; należą do nich owoce, warzywa, przetwory mleczne i mięsne. Podróżny musi więc wypełnić druczek, że nie wwozi takich produktów i przekazać go kontrolerowi sanitarnemu. Zwolnieniu od opłat celnych podlega bagaż osobisty i rzeczy osobistego użytku (np. aparaty fotograficzne). Należy zadeklarować rzeczy osobiste o wartości powyżej 350 USD. Można wwieźć bez opłat celnych do 400 szt. papierosów i 1,5 l napojów alkoholowych. Nie ma ograniczeń dotyczących wymiany pieniędzy. W Chile nie istnieje procedura zwrotu podatku VAT dla obcokrajowców. Na Wyspie Wielkanocnej nie jest wymagane specjalne zezwolenie na pobyt.
    Przepisy wjazdowe i celne opracowano na podstawie informacji z MSZ.

     

    ARGENTYNA
    Przy wjeździe do Argentyny nie są wymagane wizy. Trzeba okazać paszport ważny co najmniej 3 miesiące od daty planowanego wyjazdu z tego kraju. Nie wolno wwozić żywności, nasion, jedzenia dla zwierząt itp. Bezcłowo można wwieźć podróżny bagaż osobisty o wartości do 300 USD oraz dodatkowo nowe rzeczy o wartości do 300 USD, nabyte w argentyńskiej strefie wolnocłowej. Przy wyjeździe na lotnisku można odzyskać podatek VAT (IVA) od większości zakupionych na terenie Argentyny towarów o wartości ponad 70 ARS (minimalna kwota na jednym rachunku) w sklepach włączonych do systemu Global Refund. Argentyna jest obecnie jednym z głównych szlaków przemytu narkotyków z Ekwadoru, Kolumbii i Peru do Europy.
    Przemyt narkotyków jest zagrożony bardzo surowymi karami więzienia. Należy bezwzględnie wystrzegać się przyjmowania przesyłek lub toreb od obcych osób. Przepisy wjazdowe i celne opracowano na podstawie informacji z MSZ.

     

     

    Kuchnia

     

    CHILE
    Zdaniem wielu turystów najlepszym elementem kuchni chilijskiej są potrawy z dodatkiem owoców morza. W menu restauracji znaleźć można wiele gatunków ryb pod niezliczoną postacią: smażone, grilowane, gotowane, czy jako dodatek do zup. Tradycyjną potrawą z owoców morza, serwowaną w Patagonii, jest curanto – pożywny gulasz z ryb, skorupiaków, kury, cielęciny, wołowiny i ziemniaków. Z owoców morza przyrządza się także zupy, np. sopa de mariscos oraz cazuela de mariscos. Głównym posiłkiem dnia, popularnym w całym kraju, jest obiad: rosół z ziemniakami lub kukurydzą oraz wołowiną lub kurą (cazuela) i ryż podawany jako drugie danie z wołowiną lub kurczakiem. Innym popularnym składnikiem obiadu jest fasola i kukurydza. Z tej drugiej przyrządza się pastel de choclo – zapiekankę z kukurydzy z warzywami, kurczakiem i wołowiną. W Chile można się też najeść dużym plastrem mięsa wołowego smażonego z jajkami wbitymi na wierzch dania (lomo a lo pobre). Z mięs najpopularniejsza jest parillada, grilowana na węglu. Potrawy bezmięsne oferują głównie restauracje w większych miastach. Typowa zakąska jest przyprawiona chilijską salsą, zwaną pebre, którą dodaje się do świeżego chleba lub krokietu czy pasztecika/pieroga (empanada) z kukurydzianym nadzieniem. Ciepła kanapka jako przekąska to – barros lub completo, przypominające hot doga. Miejscowe wina są znane na całym świecie. Najlepsze pochodzą z winnic położonych wokół Santiago. Narodowym napojem jest pisco, alkohol podobny do brandy, zrobiony z winogron Muscatel. Warto spróbować jego odmianę – pisco sour, z dodatkiem cukru i cytryny. Restauracje często oferują menu fijo, czyli gotowy zestaw obiadowy po konkurencyjnej cenie. Obiad można dostać w restauracji w godz. 12–15, a kolację od godz. 20.

     

    ARGENTYNA
    Kuchnie Starego Kontynentu (Europy) są obecne w większości potraw. Argentyńczycy produkują najwięcej wołowiny na świecie, najwięcej też jej zjadają. Dlatego warto tam spróbować soczystego befsztyka. Grilowana wołowina – asado a la parilla – podawana jest często z kiełbaskami chorizo i kaszanką (mięso moczy się przez kilkanaście godzin w sosie zwanym chimichurri – marynata czosnkowo – ziołowa). Należy pamiętać, że pieczone mięso je się bez dodatków (musztarda, ketchup, majonez). Do mięsa pasuje lekkie wino stołowe, najlepiej z regionu Mendoza. Inne smaczne potrawy to: wielkie pierogi empanadas – pieczone lub smażone w smalcu jak nasze pączki. Często są nadziewane mieloną wołowiną, ale bywają też z serem, wędliną, warzywami. Do potraw dodaje się wiele przypraw, ziołami, oliwy z oliwek. We wszystkich restauracjach wzdłuż wybrzeża Oceanu Atlantyckiego można dostać wspaniale przyrządzone frutti di mare (owoce morza). Smaczne są też słodkie pierożki – pastelles, które w środku mają gęstą, ciągnącą się masę śmietanowo-karmelową zwaną dulce de leche (mają smak naszych „krówek”), której dodaje się też do wielu innych deserów, np. naleśników czy tortu. Argentyna produkuje między innymi słynne wina, które znakomicie smakują do grilowanej wołowiny.

     

     

    Zakupy

     

    CHILE
    W Chile wydobywa się wiele minerałów, które wykorzystywane są w wyrobach rękodzieła artystycznego. Podziwiać można kunsztowne ozdoby ze srebra (wykonane przez Indian mapuche), brązu, lazurytu, kutej miedzi. Ceramika z Arica i czarna ceramika z Pomaire należą do najbardziej rozpoznawalnych pamiątek. W lokalnych sklepach siodlarskich (talabartieras) można kupić kolorowe stroje chilijskich kowbojów. Na bazarach, straganach, w sklepach na uwagę zasługują przede wszystkim wyroby rękodzielnicze: ze skóry, drewna, obrazy, instrumenty muzyczne, odzież. Do najatrakcyjniejszych należą: kolorowe koszyki z Hualqui, niezwykle barwne wełniane narzuty, kilimy i poncho o tradycyjnych, pasiastych wzorach, wyszywane obrazki z Copuliemu. Sklepy czynne: pon.-piąt. 10-20, soboty 9-14, supermarkety: pon.-nied. 7.30-22.30. Pieniądze (na pamiątki, rozrywki) dobrze mieć w małych nominałach i wymieniać stopniowo w bankach lub hotelach z uwagi na bezpieczeństwo. Targowanie się nie jest przyjęte, chociaż przy zakupie większej ilości np. pamiątek można spróbować negocjować cenę. Na Wyspie Wielkanocnej, przy głównej ulicy wioski Hanga Roa, znajduje się wiele małych sklepów i straganów oraz kilka supermarketów. Do lokalnych produktów należy owoc dzikiej guavy, herbata hierba luisa, a także warzywa, niektóre owoce, ryby, chleb. Reszta towarów jest przywożona z kontynentu. Wśród oryginalnych pamiątek są drewniane rzeźby, kamienne moai (małe kopie słynnych posągów), wizerunek tzw. człowieka-ptaka, najsłynniejszej postaci wyrytej na skale oraz repliki innych rzeźb, a także koszulki ze zdjęciem słynnych posągów. Dużo wyrobów rzemiosła znaleźć można na lokalnym bazarze mercado artesanal, mieszczącym się koło kościoła.

     

    ARGENTYNA
    Czas pracy urzędów i sklepów: banki i kantory – poniedziałek-piątek 10.00-15.00. Agencje turystyczne i punkty usługowe: z reguły 9.00-12.00 oraz 14.00-19.00. Sklepy: w wielkich miastach 9.00-20.00; w głębi kraju jest zwyczaj przerwy około południa. W soboty godziny pracy to: 9.00-13.00. Na straganach, w sklepach rzemieślniczych jest wiele przedmiotów nadających się na upominki lub pamiątki. Na uwagę zasługują przede wszystkim wyroby rękodzielnicze: ze skóry, drewna, obrazy, instrumenty muzyczne, biżuteria, odzież. Pieniądze (na pamiątki, rozrywki) dobrze mieć w małych nominałach i wymieniać stopniowo w bankach lub hotelach z uwagi na bezpieczeństwo.

     

     

    Zdrowie

     

    CHILE
    Szczepienia ochronne nie są obowiązkowe. Występuje zagrożenie żółtaczką, zwłaszcza w okresie letnim. Zalecane jest zachowanie środków ostrożności – należy pić wodę butelkowaną lub przegotowaną, unikać niemytych owoców. Nad Chile jest bardzo cienka powłoka ozonowa, dlatego też promieniowanie ultrafioletowe może być silne i szkodliwe dla zdrowia, szczególnie wiosną, w godzinach wczesnego popołudnia. Dobrze mieć wtedy nakrycie głowy i stosować krem z wysokim filtrem. Prywatna opieka medyczna jest na dobrym poziomie. Cena standardowej wizyty lekarskiej wynosi ok. 60 USD, doby w szpitalu 50-400 USD. Płatności dokonuje się z góry gotówką lub czekiem. Tylko w szczególnych przypadkach możliwe jest bezpłatne przyjęcie w ośrodkach społecznej służby zdrowia.

     

    ARGENTYNA
    Nie są wymagane żadne zaświadczenia o szczepieniach. Nie występują zagrożenia sanitarno-epidemiologiczne. Opieka medyczna jest ogólnie dostępna, średni koszt wizyty prywatnej wynosi 40 USD. Szpitale prywatne są na wysokim poziomie. W aptece można dostać potrzebne leki, często bez recepty. Jak przy każdym wyjeździe, prosimy o zabranie podstawowych leków w małej ilości na przeziębienie i gorączkę, przeciw zaburzeniom żołądka, środki przeciwbólowe, plastry, bandaże, kremy chroniące przed słońcem. Warto także zaopatrzyć się w witaminę B, która działa odstraszająco na komary oraz inne środki przeciw owadom.

     

     

    Zwyczaje

     

    CHILE
    Generalnie mieszkańcy Chile są przyjaźnie i gościnnie nastawieni do turystów. Lokalni policjanci i karabinierzy cieszą się wielkim prestiżem, są pomocni w kłopotach i nieprzekupni. Prawie 95% ludności ma pochodzenie europejskie lub jest metysami. Indian jest ok. 3%. Mieszkańcy są w większości potomkami przybyłych tu w XV w. hiszpańskich kolonizatorów, ale także imigrantów z Francji, Niemiec, Anglii, Irlandii, Włoch i Rosji. Osiedli w XIX w. Niemcy, w przeciwieństwie do innych narodowości, nie wymieszali się z miejscowymi, ale do dziś mieszkają w swoich osadach, szczególnie na pojezierzu południa kraju. Współcześni Chilijczycy to naród pogodny, prowadzący bogate życie towarzyskie; restauracje i lokale z muzyką do tańca są zazwyczaj wieczorami pełne. Żyjąca na północy kraju rdzenna ludność, mapuche, potomkowie ludów andyjskich, kultywuje swoje tradycje. Grają na ludowych instrumentach, a święta religijne przeplatają z ceremoniami ludowymi. Należy do nich np. rozwinięty kult świętych i lokalnych bohaterów związanych z katolicyzmem, którzy patronują wioskom i miasteczkom. Osobną kulturą wyróżniają się chilijscy kowboje, huasos, którzy noszą tradycyjne stroje i podczas urządzanych rodeo wykonują taniec narodowy – cueca.

     

    ARGENTYNA
    Argentyńczycy są bardzo dumni ze swojego kraju i jego kultury. Są dobrze wykształceni i pragną być postrzegani jako kosmopolici i naród nowoczesny. Ponieważ ponad 85% populacji wywodzi się z Europy (Hiszpania, Austria, Francja, Niemcy, Wielka Brytania, Portugalia, Rosja, Szwajcaria, Polska) mają powszechne skłonności, by identyfikować się z Europejczykami . Ponad 90% mieszkańców jest wyznania katolickiego, z tego powodu rodzina jest w najwyższym poważaniu, a wartości konserwatywne – powszechne. Argentyńczycy serdecznie się witają; członkowie rodziny i przyjaciele obejmuj się oraz całują raz w policzek. W trakcie rozmowy stoją bardzo blisko siebie, nie unikając dotykania. W tej części świata istnieje pojęcie „macho” i mężczyźni stanowią przeważającą większość w polityce, biznesie i innych dziedzinach. W kontaktach między płciami przyjęta jest słowna forma flirtowania – zwana „piropos”; turystki mogą się spotkać ze skierowanymi do nich pozytywnymi komentarzami – trzeba je przyjmować z uśmiechem.

     

    (więcej…)