test14

EMPANADA

Empanada to przepyszne nadziewane kruche ciasto, wyglądem przypominające pierożka. Jest bardzo popularne w krajach latynoamerykańskich. Różni się nadzieniem i smakiem w zależności od kraju i regionu. Jest wspaniałą przekąską przed daniem głównym. Idealna dla zaspokojenia głodu w długiej podróży, dlatego tak często sprzedawana jest na przystankach autobusowych. Łatwo empanadę przewozić – nadzienie nie wycieka a „pierożek” jest na zewnątrz suchy. To moja ulubiona przekąska w podróży po krajach latynoamerykańskich. Szczególnie dobre są te z nadzieniem mięsnym, serowym i jajecznym z rodzynkami.
Peru – zazwyczaj pieczone, popularne jest nadzienie z jajkiem, cebulą, oliwkami i rodzynkami, serowe oraz nadzienie z kurczaka.
Wenezuela – robione są głównie z mąki kukurydzianej i smażone; nadzienie serowe, z kurczakiem lub siekaną wołowiną
Meksyk – często ze słodkim nadzieniem jak owoce, konfitury, słodkie ziemniaki
Argentyna – niektóre sklepy są wyspecjalizowane w serwowaniu empanadas w przeróżnych smakach. Robione są w białej mąki z kurczakiem, wołowiną z dodatkiem papryki, cebuli, jajek, oliwek, rodzynek. W dużych miastach i restauracjach zazwyczaj pieczone, na obszarach wiejskich smażone. W prowincji Tucuman obchodzi się Krajowy Festiwal Empanadas. Typowe dla tego obszaru empanady są z wołowiną, kurczakiem oraz mondongo (flaczki).

 

http://latinfood.about.com/od/pictoralhowtoarticles/ss/howtoempanada.htm