KARAIBY: MARTYNIKA – DOMINIKA – GWADELUPA

  • 1 DZIEŃ
    Zbiórka na Lotnisku Chopina w Warszawie, w terminalu A (nowy) w hali odlotów, przy stanowisku odpraw LogosTour. Wylot na Karaiby. Przylot na wyspę Martynikę. Transfer z lotniska do hotelu. Zakwaterowanie (na 5 nocy). 



    2 DZIEŃ     MARTYNIKA
    Czas wolny na aklimatyzację. Hotel jest położony nad samą plażą, w ogrodzie z egzotyczną roślinnością. Na terenie kompleksu jest basen z tarasem do opalania i leżakami. Do dyspozycji gości – restauracja, bar, gry wideo, bilard, boccia, stół do tenisa stołowego.


    3 DZIEŃ     MARTYNIKA
    Czas wolny na odpoczynek. Można wybrać się pieszo, wzdłuż plaży, do pobliskiej wioski Saint Luce (ok. 2,5 km), gdzie znajdują się sklepy. Jest możliwość wynajęcia samochodu. W sezonie dla gości restauracja hotelowa organizuje wieczorami imprezy muzyczne.


    4 DZIEŃ     MARTYNIKA
    Czas wolny na plaży. Dla chętnych indywidualna wycieczka lokalnym autobusem kursującym z Saint Luce do Fort-de-France, stolicy zamorskiego departamentu Francji – Martyniki. W samym centrum malowniczego miasta znajduje się plac Place de la Savane, otoczony palmami oraz katolicka katedra Saint-Louis z XIX w. z pięknymi witrażami. W jej pobliżu stoi biblioteka im. Schoelchera, imponująca konstrukcja z żelaza i szkła – przywieziona niegdyś w częściach z Francji. W mieście jest wiele sklepów i duża galeria handlowa; turystów przyciąga także barwna hala targowa z egzotycznymi przyprawami, domowym rumem oraz pamiątkami. Lokalnym promem można się wybrać na drugą stronę zatoki, do eleganckiego osiedla turystycznego – Pointe du Bout.

    5 DZIEŃ     MARTYNIKA
    Czas wolny. Dla chętnych całodzienna wycieczka mikrobusem/autokarem wokół wyspy Martynika. Przejazd do ogrodu botanicznego Balata, gdzie tropikalną roślinność można także obejrzeć z wiszących pomostów umocowanych w koronach drzew. Postój przy katedrze Balata będącej mniejszą kopią paryskiej bazyliki Sacre-Coeur. Następnie wjazd pod najwyższą górę Mount Pelée. Postój na obiad złożony z lokalnych potraw. Zjazd do miasta Saint-Pierre, będącego pierwszą stolicą wyspy, ale zniszczonego ponad sto lat temu w wyniku wybuchu wulkanu Pelée. Przejazd na zachodnie wybrzeże. Wizyta w destylarni rumu Saint James. Na miejscu jest ciekawe muzeum – zapoznanie się z procesem produkcji tego trunku z trzciny cukrowej. Degustacja oraz okazja do zakupu (cena ok. 80 EUR + transport płatny zależnie od liczby uczestników).


    6 DZIEŃ     MARTYNIKA – DOMINIKA
    Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do portu promowego. Dwugodzinny rejs szybkim promem na wyspę Dominika, będącą w przeszłości kolonią brytyjską. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie (na 4 noce). Hotel jest położony nad samym morzem, w centrum stolicy wyspy – Roseau. Na terenie kompleksu hotelowego, wbudowanego w zabytkowy fort, są dwie restauracje, dwa bary, basen, trzy jacuzzi (zimne i ciepłe), taras plażowy z widokiem na ocean, pokój fitness, salon piękności, wypożyczalnia sprzętu do nurkowania, sklepy wolnocłowe z biżuterią. Dla gości organizuje się występy muzyczne na żywo.

    7 DZIEŃ     DOMINIKA
    Czas wolny. Fakultatywna 3-godzinna wycieczka katamaranem na oglądanie wielorybów i delfinów (cena ok. 60 USD). Wyspa Dominika to jedno z ostatnich miejsc na świecie, gdzie przez okrągły rok można podziwiać kilka gatunków wielorybów, w tym orki oraz delfiny Fraziera.

    8 DZIEŃ     DOMINIKA
    Czas wolny. Fakultatywna wycieczka do karaibskiej wioski folklorystycznej (cena w sumie ok. 230 USD, jeśli jedzie do 4 osób). Ustawiono w niej wzorowane na oryginalnych chaty karaibskich Indian – Kalinago. Zapoznanie się z ich stylem życia i zwyczajami. Okazja do zakupu oryginalnych wyrobów rękodzieła – misternie wyplatanych naczyń biżuterii. W drodze powrotnej postój przy pięknych wodospadach ukrytych w dżungli.

    9 DZIEŃ     DOMINIKA
    Czas wolny. Można się wybrać na spacer przez Ogród Botaniczny z tropikalnymi drzewami i krzewami. Niedaleko hotelu, przy brzegu morza, znajduje się lokalny targ, a nieco dalej – sklepy, restauracje i lokalne atrakcje. W mieście jest też kilka salonów wolnocłowych z ekskluzywnymi towarami. Dla chętnych fakultatywnie – trekking w góry, do drugiego na świecie, co do wielkości, tzw. Wrzącego Jeziora (Boiling Lake). Po drodze piękne widoki. Wyprawa wymaga bardzo dobrej kondycji (cena w sumie ok. 215 USD, jeśli jedzie do 4 osób).

    10 DZIEŃ     DOMINIKA – GWADELUPA
    Czas wolny. Wykwaterowanie z hotelu. Po południu przejście do pobliskiego portu promowego. Formalności graniczne. Rejs szybkim promem na wyspę Gwadelupę (2 godz.). Zakwaterowanie w hotelu (na 3 noce). Hotel leży w willowej dzielnicy, w pobliżu pola golfowego i rybackiej wioski St. Francois.

    11 DZIEŃ     GWADELUPA
    Czas wolny. Hotel położony jest w rozległym parku tropikalnym. Do dyspozycji gości – duży basen, restauracja, bar. Można spędzić aktywnie czas przy, bilardzie lub grze w tenisa stołowego. Hotelowy bus zawiezie rano na piaszczystą plażę. W miasteczku znajdują się sklepy, butiki, restauracje, puby.

    12 DZIEŃ     GWADELUPA
    Czas wolny. Można się wybrać lokalnym autobusem do głównego miasta Gwadelupy – Pointe-á-Pitre. W centrum zachowało się jeszcze sporo zabytkowych budynków w stylu kolonialnym. Pasaże handlowe i uliczne stoiska oferują atrakcyjne wyroby lokalnego rękodzieła. Chwila wytchnienia na otoczonym palmami centralnym placu Place de la Victoire.

    13 DZIEŃ     GWADELUPA
    W południe przejazd autokarem do wschodniej części wyspy – Grand Tierre. Zakwaterowanie w hotelu położonym nad samym Morzem Karaibskim (na 3 noce). Na miejscu są dwie restauracje, bar plażowy, basen z wygodnymi leżakami do opalania, kort tenisowy. Można wypożyczyć sprzęt do windsurfingu, nurkowania, kajaki. Do dyspozycji gości – pralnia, sklep z pamiątkami, Wi-Fi. Na miejscu można wypożyczyć samochód.

    14 DZIEŃ     GWADELUPA
    Czas wolny. Hotel oferuje wiele atrakcyjnych wycieczek. Należy do nich m.in. wyprawa na wielką rybę, pobyt w parku tropikalnym Tapeur, którego zwiedzanie wymaga niemałej zręczności, bo turyści poruszają się po linowych drabinkach i zjeżdżają po linach umocowanych na wysokości koron drzew. Interesujący jest nietypowy ogród zoologiczny Parc des Mamelles, w którym chodzi się po drewnianych chodnikach zawieszonych wysoko nad ziemią, wśród tropikalnej roślinności. Dla miłośników wycieczek wodnych ciekawą propozycją będzie zwiedzanie kajakiem zarośli mangrowców i bezludnych wysepek lub pływanie z żółwiami.

    15 DZIEŃ     GWADELUPA
    Czas wolny na plaży lub nad basenem. Dla chętnych wycieczka fakultatywna do ogrodu botanicznego Deshaies (ok. 20 EUR), w którym rosną setki gatunków kolorowych kwiatów oraz egzotyczne drzewa przywiezione z całego świata. Na amatorów ekstremalnych aktywności czekają – wspinaczka na Terres de Hout, canyoning, trekking na wulkan La Soufriere, oraz rejsy łodzią lub katamaranem połączone z nurkowaniem, a także wyprawa na wielką rybę. W hotelu można wypożyczyć rower.

    16 DZIEŃ     GWADELUPA
    Transfer na lotnisko. Wylot do Europy.

    17 DZIEŃ
    Przylot do Warszawy.


    Zapytaj o dostępność miejsc na wyjazd

  • Rejsy z wyspy na wyspę po Morzu Karaibskim. Relaks na pięknych plażach lub nad basenem. Spacery wśród tropikalnej przyrody. Wyprawa na wieloryby. Degustacja egzotycznych gatunków owoców i lokalnego rumu. Miasta, których zabytki z czasów kolonialnych zachowały się do dziś.

     

     

    Granica

     

    MARTYNIKA
    Przyjeżdżający do tego zamorskiego terytorium Francji turyści z Polski nie potrzebują wiz. Wjazd odbywa się na podstawie paszportu (nie dowodu osobistego) oraz okazania biletu powrotnego. Towary przywożone bez cła przez obywateli krajów UE są takie same jak w ruchu bezcłowym między członkami Unii Europejskiej.
    Należą do nich: perfumy, papierosy, alkohol, kamery. Na wyspę ani z wyspy nie wolno przywozić świeżych ryb, mięsa, owoców, roślin. Kontrola tych produktów odbywa się w porcie Fort de France i na lotnisku Lamentin. Zakazany jest przywóz i wywóz wszelkich towarów produkcji francuskiej, które nie są oryginalne (podróbki, pirackie kopie).

     

    DOMINIKA
    Obywatel RP nie potrzebuje wizy. Bez cła można przywieźć: 200 papierosów; 2 litry alkoholu. Na granicy kontroluje się przywóz i wywóz materiałów związanych z religią, antyków, leków. Przy przekraczaniu granicy ścisłe przestrzeganie wagi bagażu należy wziąć pod uwagę, gdyż po przylocie na miejsce bagaże są ponownie ważone. Nie wolno przywozić roślin, w tym owoców takich jak: banany, kokosy, kawa i awokado. Zabronione jest przewożenie wszelkich produktów, które są podróbkami znanych firm w tym: odzieży, obuwia, sprzętu elektronicznego.

     

    GWADELUPA
    Przyjeżdżający do tego zamorskiego terytorium Francji turyści z Polski nie potrzebują wiz. Wjazd odbywa się na podstawie paszportu (nie dowodu osobistego) oraz okazania biletu powrotnego. Towary przywożone bez cła przez obywateli krajów UE są takie same jak w ruchu bezcłowym między członkami Unii Europejskiej.
    Należą do nich: perfumy, papierosy, kamery. Na wyspę ani z wyspy nie wolno wywozić świeżych ryb, mięsa, owoców, roślin. Kontrola tych produktów odbywa się na lotniskach Abymes i Jarry. Zakazany jest przywóz i wywóz wszelkich towarów produkcji francuskiej, które nie są oryginalne (podróbki, pirackie kopie).

     

     

    Kuchnia

     

    MARTYNIKA
    Potrawy mają charakterystyczne cechy kuchni francuskiej, karaibskiej i kreolskiej.
    Obecne są również tradycje kulinarne polegające na dodawaniu ostrych przypraw typowych dla kuchni indyjskiej i afrykańskiej. Narodowe przysmaki to między innymi: owoce morza – homary, ryba „lucjan czerwony”, nadziewane kraby, jeżowce i wiele gatunków muszli (np. gęsta zupa gotowana na muszlach i warzywach). Powszechna potrawa mięsna nazywa się ogólnie – colombo, a składa się z wieprzowiny, baraniny albo kurczaka w gęstym sosie curry. Na deser podaje się przeważnie egzotyczne owoce. Popularne napoje to cocktaile: ’Ti punch – przyrządzony z rumu, soku z limonki, gorzkiej wódki i syropu, Shrub – likier z rumu i skórki pomarańczowej, który pije się szczególnie w Boże Narodzenie, Planteur – rum zmieszany z sokiem owocowym, Guajawa – kwaśny sok z marakuji, mandarynki i soku z trzciny cukrowej.

     

    DOMINIKA
    Potrawy są bardzo zróżnicowane, mają korzenie w kuchni kreolskiej oraz południowo- i północnoamerykańskiej. Kreolskie potrawy to: zupa callaloo (ugotowana z liści kolokazji, czyli taro), pieczony kurczak, ryba z frytkami. Do jedzenia dodaje się lokalne warzywa jak pochrzyn i rzepa. Narodowe potrawy to: Tee-tee-ree – niewielka rybka podawana na różne sposoby, manicou – mały opos, Crab backs – mięso z kraba, capa ud – kurczak z żabimi udkami, Bello Hot Pepper Sauce – lokalny sos, który dodaje sie prawie do wszystkiego. Najczęściej pije się: soki z lokalnych owoców takich jak: mango, melon, ananas, punch z kokosowego rumu, a także Sea Moss – napój bezalkoholowy zrobiony z morskich wodorostów, o lekko miętowym smaku. Z napojów alkoholowych najbardziej znane to: wyrabiany na miejscu rum, wina (głównie z Francji i Kalifornii), liczne gatunki piwa (np. Kubuli).

     

    GWADELUPA
    Lokalne potrawy kreolskie łączą w sobie cechy wielu kultur: francuskiej, afrykańskiej i azjatyckiej. Blaff to zupa z owoców morza, Boudin – ostra krwista kiełbasa. Je się także kozinę, jeżowce, ośmiorniczki, krewetki, raki, homary, kraby, wiele gatunków ryb morskich. Sporo potraw składa się ze świeżych owoców morza, drobiu, lokalnych owoców i warzyw (ananas, marakuja, dynia, awokado, bakłażan). Należą do nich także nadziewane kraby, wędzone ryby, dania przyprawione curry. Na wyspie znajduje się ponad 200 dobrych restauracji i z tego powodu jest uznawana za stolicę kuchni karaibskiej. Lokalne napoje to rum z tropikalnych owoców lub z syropu pozyskanego z trzciny cukrowej, ale turyści często preferują dobre francuskie wina.

     

     

    Zakupy

     

    MARTYNIKA
    Z macierzystej Francji importuje się wiele towarów (perfumy, biżuteria, kryształy Lalique, modne ubrania, zegarki) i żywność, w tym wina, likiery, wodę mineralną. Są one dostępne po cenach tańszych niż we Francji. Lokalne produkty atrakcyjne dla turystów to: rum, produkty plecione z włókna i słomy, bambusowe kapelusze, kreolskie lalki, kreolska biżuteria, przedmioty wykonane z muszli oraz aromatycznych korzeni lokalnej trawy (wetyweria pachnąca), przyprawy. W galeriach i sklepach hotelowych oferuje się szeroką gamę lokalnej sztuki: obrazy i rzeźby.

     

    DOMINIKA
    Turyści mogą nabyć ciekawe wyroby rzemiosła; karaibskie tkaniny i kilimy plecione z włókiem rośliny larouma, koszyki i kapelusze, lalki w strojach ludowych, ręcznie malowane koszulki, oryginalną ceramikę, a także kosmetyki i mydła wyprodukowane na bazie lokalnych składników. Świetna jest kawa z Dominiki, a także kubańskie cygara. Płyty z lokalną muzyką kreolską: jazz, reggae, calypso & soca, tzw. cadence-lypso i bouyon. Najlepszymi miejscami do powyższych zakupów jest bazar w Roseau – Old Market Plaza.

     

    GWADELUPA
    W wielu miejscach można dostać towary importowane z Francji: perfumy, biżuteria, ubrania, porcelana, kryształy Lalique. Francuskie wina, szampany, sery, pasztety leżą na półkach nawet małych sklepów spożywczych. Lokalne produkty, które są kupowane przez turystów to: rum (wiele gatunków), kawa niemielona, egzotyczne przyprawy, ceramika, przedmioty wyplatane z trawy i wikliny, kapelusze z bambusa, koronki, ręcznie malowane tkaniny, laleczki woodoo.

     

     

    Zdrowie

     

    MARTYNIKA
    Nie są wymagane żadne szczepienia. Największym niebezpieczeństwem dla turystów jest silne słońce; należy pamiętać o wzięciu kremu z wysokim faktorem, okrycia głowy. Zaleca się zabrać także środki przeciw komarom. Na plaży i w wodzie przybrzeżnej występują jeżowce, ostre korale i meduzy. Nie zaleca się picia wody z kranu, wszędzie dostępna jest woda butelkowana. Usługi medyczne są dostępne i na wysokim poziomie. Na wyspie znajduje sie prawie 20 szpitali oraz kilka klinik specjalistycznych.

     

    DOMINIKA
    Nie ma wymogu obowiązkowych szczepień. Chociaż woda z kraju jest chlorowana zaleca się picie (i mycie zębów) tylko wody butelkowanej. Mleko jest pasteryzowane i produkty mleczne bezpieczne do spożycia. Lokalne mięso, drób, owoce morza, owoce i warzywa są bezpieczne. Dur brzuszny i gorączka dengue występują na terenach wiejskich. Należy zaszczepić się na żółtaczkę A, a także zaopatrzyć w środki przeciw zatruciom żołądkowym spowodowanych przez bakterie lub ameby. Turyści sami płacą za porady i zabiegi medyczne. Polecany szpital: Princess Margaret Hospital w Roseau. Zaleca się mieć przy sobie środki przeciw komarom i insektom.

     

    GWADELUPA
    Na wyspie nie występują niebezpieczne choroby, jednak zaleca się ochronę przed silnym słońcem (krem, ubranie zakrywające głowę i ciało). Turyści przybywający z krajów UE powinni w razie potrzeby pomocy lekarskiej, mieć przy sobie formularz E111.Na wyspie znajduje się 5 nowocześnie wyposażonych szpitali i ponad 20 klinik specjalistycznych. Opieka medyczna pozostaje pod kontrolą państwowej organizacji Sécurité Sociale. Pomoc lekarska jest dostępna prawie w każdej wsi. Woda z kranu jest na ogół bezpieczna, lecz zaleca się picie butelkowanej. Istnieje zagrożenie gorączką dengue, trzeba się przed przyjazdem zaopatrzyć w środki przeciw komarom.

     

     

    Zwyczaje

     

    MARTYNIKA
    W tym zamorskim terytorium Francji leżącym na Karaibach wiele dziedzin życia związanych jest z Francją. Wszędzie panuje atmosfera relaksu, chociaż typowo plażowy strój nie jest akceptowany w miastach. Językiem, którym posługują się mieszkańcy jest francuski. Jego znajomość, nawet bardzo skromna, spotka się z sympatyczną reakcją tubylców. Od turystów oczekuje się traktowania mieszkańców z szacunkiem i tolerancyjne podejście do ich kultury. Spotka się to z życzliwością i pomocą. Chcąc zrobić komuś zdjęcie należy zawsze poprosić o pozwolenie. Trzeba wziąć pod uwagę, że rytm życia biegnie w tym tropikalnym środowisku wolnym tempem, nikomu się nie spieszy, więc okazywanie nerwowości, jeśli jakaś usługa nie jest wykonana na czas, nie spotka się z dobrym przyjęciem.

     

    DOMINIKA
    Mieszkańcy są bezpośredni, uprzejmi i przyjaźnie nastawieni do turystów. Prowadzą towarzyski tryb życia, na powitanie całują się w policzki, w czasie rozmowy – dotykają, a obcego mogą nawet przytrzymać za rękę – to gest przyjaźni. Mają wesołe usposobienie i wielkie poczucie humoru. Atmosfera jest luźna, nikt się nie spieszy, nie przestrzega się punktualności. Ponad 90% mieszkańców jest katolikami. Ta religia determinuje pojęcie tożsamości oraz wartości.

     

    GWADELUPA
    Mieszkańcy są przyjaźnie nastawieni do turystów, szczególnie bezpośredni są w stosunku do tych, którzy znają francuski. Jednak bardzo często można się porozumieć uniwersalnie rozumianym uśmiechem. Oczekują tolerancyjnego podejścia do ich kultury i tradycji. Chcąc zrobić komuś zdjęcie, należy zapytać go o zgodę. Ludność miejscowa żyje niespiesznym rytmem, należy to rozumieć i nie oczekiwać punktualności. Na wyspie, poza zróżnicowanymi kulturowo przybyszami, których korzenie sięgają Afryki czy Azji, mieszka na stałe sporo ludzi, którzy są rodowitymi Francuzami. Wielu z nich to francuscy celebryci: artyści, pisarze, znani kucharze. Malarze i rzeźbiarze zapraszają do swoich pracowni, gdzie można kupić wartościowe dzieła sztuki. Zouk to popularna kreolska, rytmiczna muzyka, której nazwa pochodzi od polskiego tańca – mazurek.

  • Rejsy z wyspy na wyspę po Morzu Karaibskim. Relaks na pięknych plażach lub nad basenem. Spacery wśród tropikalnej przyrody. Wyprawa na wieloryby. Degustacja egzotycznych gatunków owoców i lokalnego rumu. Miasta, których zabytki z czasów kolonialnych zachowały się do dziś.

     

     

    Granica

     

    MARTYNIKA
    Przyjeżdżający do tego zamorskiego terytorium Francji turyści z Polski nie potrzebują wiz. Wjazd odbywa się na podstawie paszportu (nie dowodu osobistego) oraz okazania biletu powrotnego. Towary przywożone bez cła przez obywateli krajów UE są takie same jak w ruchu bezcłowym między członkami Unii Europejskiej.
    Należą do nich: perfumy, papierosy, alkohol, kamery. Na wyspę ani z wyspy nie wolno przywozić świeżych ryb, mięsa, owoców, roślin. Kontrola tych produktów odbywa się w porcie Fort de France i na lotnisku Lamentin. Zakazany jest przywóz i wywóz wszelkich towarów produkcji francuskiej, które nie są oryginalne (podróbki, pirackie kopie).

     

    DOMINIKA
    Obywatel RP nie potrzebuje wizy. Bez cła można przywieźć: 200 papierosów; 2 litry alkoholu. Na granicy kontroluje się przywóz i wywóz materiałów związanych z religią, antyków, leków. Przy przekraczaniu granicy ścisłe przestrzeganie wagi bagażu należy wziąć pod uwagę, gdyż po przylocie na miejsce bagaże są ponownie ważone. Nie wolno przywozić roślin, w tym owoców takich jak: banany, kokosy, kawa i awokado. Zabronione jest przewożenie wszelkich produktów, które są podróbkami znanych firm w tym: odzieży, obuwia, sprzętu elektronicznego.

     

    GWADELUPA
    Przyjeżdżający do tego zamorskiego terytorium Francji turyści z Polski nie potrzebują wiz. Wjazd odbywa się na podstawie paszportu (nie dowodu osobistego) oraz okazania biletu powrotnego. Towary przywożone bez cła przez obywateli krajów UE są takie same jak w ruchu bezcłowym między członkami Unii Europejskiej.
    Należą do nich: perfumy, papierosy, kamery. Na wyspę ani z wyspy nie wolno wywozić świeżych ryb, mięsa, owoców, roślin. Kontrola tych produktów odbywa się na lotniskach Abymes i Jarry. Zakazany jest przywóz i wywóz wszelkich towarów produkcji francuskiej, które nie są oryginalne (podróbki, pirackie kopie).

     

     

    Kuchnia

     

    MARTYNIKA
    Potrawy mają charakterystyczne cechy kuchni francuskiej, karaibskiej i kreolskiej.
    Obecne są również tradycje kulinarne polegające na dodawaniu ostrych przypraw typowych dla kuchni indyjskiej i afrykańskiej. Narodowe przysmaki to między innymi: owoce morza – homary, ryba „lucjan czerwony”, nadziewane kraby, jeżowce i wiele gatunków muszli (np. gęsta zupa gotowana na muszlach i warzywach). Powszechna potrawa mięsna nazywa się ogólnie – colombo, a składa się z wieprzowiny, baraniny albo kurczaka w gęstym sosie curry. Na deser podaje się przeważnie egzotyczne owoce. Popularne napoje to cocktaile: ’Ti punch – przyrządzony z rumu, soku z limonki, gorzkiej wódki i syropu, Shrub – likier z rumu i skórki pomarańczowej, który pije się szczególnie w Boże Narodzenie, Planteur – rum zmieszany z sokiem owocowym, Guajawa – kwaśny sok z marakuji, mandarynki i soku z trzciny cukrowej.

     

    DOMINIKA
    Potrawy są bardzo zróżnicowane, mają korzenie w kuchni kreolskiej oraz południowo- i północnoamerykańskiej. Kreolskie potrawy to: zupa callaloo (ugotowana z liści kolokazji, czyli taro), pieczony kurczak, ryba z frytkami. Do jedzenia dodaje się lokalne warzywa jak pochrzyn i rzepa. Narodowe potrawy to: Tee-tee-ree – niewielka rybka podawana na różne sposoby, manicou – mały opos, Crab backs – mięso z kraba, capa ud – kurczak z żabimi udkami, Bello Hot Pepper Sauce – lokalny sos, który dodaje sie prawie do wszystkiego. Najczęściej pije się: soki z lokalnych owoców takich jak: mango, melon, ananas, punch z kokosowego rumu, a także Sea Moss – napój bezalkoholowy zrobiony z morskich wodorostów, o lekko miętowym smaku. Z napojów alkoholowych najbardziej znane to: wyrabiany na miejscu rum, wina (głównie z Francji i Kalifornii), liczne gatunki piwa (np. Kubuli).

     

    GWADELUPA
    Lokalne potrawy kreolskie łączą w sobie cechy wielu kultur: francuskiej, afrykańskiej i azjatyckiej. Blaff to zupa z owoców morza, Boudin – ostra krwista kiełbasa. Je się także kozinę, jeżowce, ośmiorniczki, krewetki, raki, homary, kraby, wiele gatunków ryb morskich. Sporo potraw składa się ze świeżych owoców morza, drobiu, lokalnych owoców i warzyw (ananas, marakuja, dynia, awokado, bakłażan). Należą do nich także nadziewane kraby, wędzone ryby, dania przyprawione curry. Na wyspie znajduje się ponad 200 dobrych restauracji i z tego powodu jest uznawana za stolicę kuchni karaibskiej. Lokalne napoje to rum z tropikalnych owoców lub z syropu pozyskanego z trzciny cukrowej, ale turyści często preferują dobre francuskie wina.

     

     

    Zakupy

     

    MARTYNIKA
    Z macierzystej Francji importuje się wiele towarów (perfumy, biżuteria, kryształy Lalique, modne ubrania, zegarki) i żywność, w tym wina, likiery, wodę mineralną. Są one dostępne po cenach tańszych niż we Francji. Lokalne produkty atrakcyjne dla turystów to: rum, produkty plecione z włókna i słomy, bambusowe kapelusze, kreolskie lalki, kreolska biżuteria, przedmioty wykonane z muszli oraz aromatycznych korzeni lokalnej trawy (wetyweria pachnąca), przyprawy. W galeriach i sklepach hotelowych oferuje się szeroką gamę lokalnej sztuki: obrazy i rzeźby.

     

    DOMINIKA
    Turyści mogą nabyć ciekawe wyroby rzemiosła; karaibskie tkaniny i kilimy plecione z włókiem rośliny larouma, koszyki i kapelusze, lalki w strojach ludowych, ręcznie malowane koszulki, oryginalną ceramikę, a także kosmetyki i mydła wyprodukowane na bazie lokalnych składników. Świetna jest kawa z Dominiki, a także kubańskie cygara. Płyty z lokalną muzyką kreolską: jazz, reggae, calypso & soca, tzw. cadence-lypso i bouyon. Najlepszymi miejscami do powyższych zakupów jest bazar w Roseau – Old Market Plaza.

     

    GWADELUPA
    W wielu miejscach można dostać towary importowane z Francji: perfumy, biżuteria, ubrania, porcelana, kryształy Lalique. Francuskie wina, szampany, sery, pasztety leżą na półkach nawet małych sklepów spożywczych. Lokalne produkty, które są kupowane przez turystów to: rum (wiele gatunków), kawa niemielona, egzotyczne przyprawy, ceramika, przedmioty wyplatane z trawy i wikliny, kapelusze z bambusa, koronki, ręcznie malowane tkaniny, laleczki woodoo.

     

     

    Zdrowie

     

    MARTYNIKA
    Nie są wymagane żadne szczepienia. Największym niebezpieczeństwem dla turystów jest silne słońce; należy pamiętać o wzięciu kremu z wysokim faktorem, okrycia głowy. Zaleca się zabrać także środki przeciw komarom. Na plaży i w wodzie przybrzeżnej występują jeżowce, ostre korale i meduzy. Nie zaleca się picia wody z kranu, wszędzie dostępna jest woda butelkowana. Usługi medyczne są dostępne i na wysokim poziomie. Na wyspie znajduje sie prawie 20 szpitali oraz kilka klinik specjalistycznych.

     

    DOMINIKA
    Nie ma wymogu obowiązkowych szczepień. Chociaż woda z kraju jest chlorowana zaleca się picie (i mycie zębów) tylko wody butelkowanej. Mleko jest pasteryzowane i produkty mleczne bezpieczne do spożycia. Lokalne mięso, drób, owoce morza, owoce i warzywa są bezpieczne. Dur brzuszny i gorączka dengue występują na terenach wiejskich. Należy zaszczepić się na żółtaczkę A, a także zaopatrzyć w środki przeciw zatruciom żołądkowym spowodowanych przez bakterie lub ameby. Turyści sami płacą za porady i zabiegi medyczne. Polecany szpital: Princess Margaret Hospital w Roseau. Zaleca się mieć przy sobie środki przeciw komarom i insektom.

     

    GWADELUPA
    Na wyspie nie występują niebezpieczne choroby, jednak zaleca się ochronę przed silnym słońcem (krem, ubranie zakrywające głowę i ciało). Turyści przybywający z krajów UE powinni w razie potrzeby pomocy lekarskiej, mieć przy sobie formularz E111.Na wyspie znajduje się 5 nowocześnie wyposażonych szpitali i ponad 20 klinik specjalistycznych. Opieka medyczna pozostaje pod kontrolą państwowej organizacji Sécurité Sociale. Pomoc lekarska jest dostępna prawie w każdej wsi. Woda z kranu jest na ogół bezpieczna, lecz zaleca się picie butelkowanej. Istnieje zagrożenie gorączką dengue, trzeba się przed przyjazdem zaopatrzyć w środki przeciw komarom.

     

     

    Zwyczaje

     

    MARTYNIKA
    W tym zamorskim terytorium Francji leżącym na Karaibach wiele dziedzin życia związanych jest z Francją. Wszędzie panuje atmosfera relaksu, chociaż typowo plażowy strój nie jest akceptowany w miastach. Językiem, którym posługują się mieszkańcy jest francuski. Jego znajomość, nawet bardzo skromna, spotka się z sympatyczną reakcją tubylców. Od turystów oczekuje się traktowania mieszkańców z szacunkiem i tolerancyjne podejście do ich kultury. Spotka się to z życzliwością i pomocą. Chcąc zrobić komuś zdjęcie należy zawsze poprosić o pozwolenie. Trzeba wziąć pod uwagę, że rytm życia biegnie w tym tropikalnym środowisku wolnym tempem, nikomu się nie spieszy, więc okazywanie nerwowości, jeśli jakaś usługa nie jest wykonana na czas, nie spotka się z dobrym przyjęciem.

     

    DOMINIKA
    Mieszkańcy są bezpośredni, uprzejmi i przyjaźnie nastawieni do turystów. Prowadzą towarzyski tryb życia, na powitanie całują się w policzki, w czasie rozmowy – dotykają, a obcego mogą nawet przytrzymać za rękę – to gest przyjaźni. Mają wesołe usposobienie i wielkie poczucie humoru. Atmosfera jest luźna, nikt się nie spieszy, nie przestrzega się punktualności. Ponad 90% mieszkańców jest katolikami. Ta religia determinuje pojęcie tożsamości oraz wartości.

     

    GWADELUPA
    Mieszkańcy są przyjaźnie nastawieni do turystów, szczególnie bezpośredni są w stosunku do tych, którzy znają francuski. Jednak bardzo często można się porozumieć uniwersalnie rozumianym uśmiechem. Oczekują tolerancyjnego podejścia do ich kultury i tradycji. Chcąc zrobić komuś zdjęcie, należy zapytać go o zgodę. Ludność miejscowa żyje niespiesznym rytmem, należy to rozumieć i nie oczekiwać punktualności. Na wyspie, poza zróżnicowanymi kulturowo przybyszami, których korzenie sięgają Afryki czy Azji, mieszka na stałe sporo ludzi, którzy są rodowitymi Francuzami. Wielu z nich to francuscy celebryci: artyści, pisarze, znani kucharze. Malarze i rzeźbiarze zapraszają do swoich pracowni, gdzie można kupić wartościowe dzieła sztuki. Zouk to popularna kreolska, rytmiczna muzyka, której nazwa pochodzi od polskiego tańca – mazurek.

    (więcej…)