test14

MOJITO

Mojito to popularny, orzeźwiający drink alkoholowy o smaku cytrusów, z delikatnym słodkawym posmakiem, wywodzący się z Kuby, serwowany obecnie na całym świecie, zwłaszcza w okresie letnim. Przygotowywany jest z białego rumu, limonki, mięty oraz wody gazowanej i lodu, z dodatkiem białego lub brązowego cukru.
Jego pochodzenie wiąże się z czasem, kiedy w Stanach Zjednoczonych panowała prohibicja na alkohol i aby móc legalnie go spożywać trzeba było wyjeżdżać poza granice kraju. Zgodnie z powszechnym przekonaniem w takich właśnie okolicznościach jeden z kubańskich barmanów, aby sprostać gustom swoich klientów, po raz pierwszy sporządził drink znany dziś jako mojito. La Bodeguita del Medio w Hawanie– bo tak miał nazywać się bar, w którym miało to miejsce, cieszy się dziś ogromną międzynarodową sławą. Niewątpienie zawdzięcza ją samemu Ernestowi Hemingway’owi, którego sympatia dla tego miejsca i mojito tam serwowanego stała się już omal legendą.
Istnieje wiele sposobów przyrządzania mojito i wiele wariacji na jego temat. O ile w Europie na przykład używa się mięty, o tyle na Kubie i w regionie Karaibów oryginalnie zamiast niej dodaje się tzw. hierba buena, czyli specjalnej jej odmiany, która nie występuje na naszym kontynencie, a która nadaje kubańskiemu mojito jedyny i niepowtarzalny smak. Ponadto, w wielu krajach zamiast białego rumu używa się tequili lub burbonu.
Przepis na mojito:

www.havana-club.com/es/int/recetas-cocteles/cubano-clasico/mojito

www.tasteofcuba.com/mojito.html

http://open-bar.pl/drinki/mojito/164,1