test14

PISCO

to napój alkoholowy (brandy) pozyskiwany z sfermentowanych winogron. Do produkcji pisco używa się specjalnych odmian winogron. Wyróżnia się kilka klas pisco – w zależności od zawartości alkoholu i proporcji użytych odmian winogron. Produkcja i spożycie pisco dotyczy dwóch krajów: Peru i Chile.
Między tymi krajami od lat toczy się spór, skąd właściwie pisco pochodzi. Peruwiańczycy mają swoje argumenty: nazwa tego alkoholu wywodzi się od inkaskiego wyrazu ptak oraz od nazwy prowincji i portu Pisco (na południowym wybrzeżu kraju), drugim ważnym argumentem jest fakt, że w Peru procesy destylacji były znane wcześniej niż w Chile.
Chilijczycy wyciągają swoje racje: to oni produkują 30 razy, a eksportują 3 razy więcej tego alkoholu niż Peru, również spożycie pisco jest znacznie większe w Chile, na terenie Chile istnieje miasto o nazwie Pisco Elqui.
Na bazie pisco powstaje wiele ciekawych drinków. Najbardziej popularne są:

Pisco sour –pisco, sok z limonki, białko kurze, cukier, kostki lodu.

Pisco cola – pisco, cola

Chilcano – pisco, sok z limonki, ginger ale (słodki napój imbirowy), kostki lodu, wódka na bazie rumu (Amagro de Angostura)

Peru Libre – pisco, rum i cola

Algarrobina – mleko skondensowane, kostki lodu, cukier, jajko, pisco
jak przygotowywuje się pisco sour:
http://www.youtube.com/watch?v=pxpYU3-1uJE

więcej o pisco: http://www.vinisfera.pl/wina,139,129,0,0,F,news.html