PRZYGODA W AMAZONII (KOLUMBIA – PERU – BRAZYLIA)

  •  
     
    DZIEŃ 1  BOGOTA

    W godzinach wieczornych przylot do stolicy Kolumbii – 10-milionowej Bogoty, położonej na wysokości 2 600m. n.p.m. w centralnej części kraju. Jej strategiczne położenie na środkowym paśmie kordyliery Andów (Cordillera Central de los Andes), w rolniczym regionie Cundinamarca i w pobliżu sawanny (Llanos Orien-tales) sprawia, że uważana jest za jeden z najlepiej rozwiniętych ośrodków miejskich w Ameryce Południowej. Średnia temperatura powietrza w Bogocie to 14º C. Transport do hotelu 3* w urokliwej, kolonialnej dzielnicy Bogoty – Candelarii. Obiadokolacja, nocleg.
     
     
    DZIEŃ 2 BOGOTA
    Po śniadaniu spacer po kolonialnej dzielnicy – Candelarii, miejscu narodzin Bogoty. W programie wzgórze kacyka Muisca, pierwotnego wodza tych terenów i najstarszy kościół Bogoty „Chorro de Quevedo”. Spacer po malowniczych uliczkach Candelarii z jej charakterystyczną, niską, kolorową zabudową, romantycznymi patiami i tajemniczymi postaciami na dachach i balkonach. Wizyta w muzeum najbardziej znanego kolumbijskiego malarza i rzeźbiarza – Fernando Botero, który rozpropagował na niespotykaną w świecie skalę „kolumbijskich grubasów”. U Botero otyli są nie tylko królowie, żołnierze, prezydenci i księża. Otyłe są nawet tancerki i torreadorzy. Gruba jest nawet Mona Lisa,
    którą Botero namalował w 1977r., wzorując się na oryginale Leonardo da Vinci. Nie ma stolicy w Ameryce Południowej, która nie posiadałaby choć jednej rzeźby Botero zdobiącej jej ulice, place czy parki.
    Następnie zwiedzanie centralnego placu miasta „Plaza de Bolivar” z budynkiem parlamentu, Pałacem Prezydenckim, Sądem Najwyższym, Ratuszem i przepiękną Katedrą. Wjazd kolejką linową na Wzgórze Monserrate położone na wysokości 3 100 m. n.p.m., z którego roztacza się niezapomniany widok na Bogotę. Monserrate znane jest również z klasztoru i kaplicy czarnej Madonny – „La Morenita” i ołtarza Chrystusa Upadającego pod Krzyżem – miejsca pielgrzymowania Kolumbijczyków. Powrót do hotelu. Obiadokolacja, nocleg.
     
     
    DZIEŃ 3 BOGOTA
    Po śniadaniu wizyta na najbardziej popularnym targu w Bogocie – Palo Quemao, gdzie większość bogotańczyków dokonuje zakupów świeżych i organicznych produktów. Indiańscy sprzedawcy oferują tu wszelkie możliwe owoce tropikalne i lokalne warzywa. We wczesnych godzinach porannych na placu przed Palo Quemao odbywa się wielki targ kwiatowy. Poranek na Palo Quemao to niezwykłe doświadczenie obyczajowe i mieszanka kolorów, smaków i zapachów Kolumbii. Następnie zwiedzanie największego na świecie Muzeum Złota, w którym zgromadzono najpiękniejsze złote wyroby licznych kultur indiańskich zamieszkujących terytorium Kolumbii przed przybyciem do niej Krzysztofa Kolumba. Po nim – możliwość zakupów na indiańskim targu z lokalnym rzemiosłem, rękodziełem i pamiątkami (kolumbijska kawa, herbata z koki, prekolumbijska biżuteria i indiańskie tkaniny). Kolejnym punktem programu jest odwiedzenie Muzeum Szmaragdów i poznanie procesu wydobywania i obróbki tych wspaniałych, zielonych kamieni, znanych i cenionych wśród koneserów biżuterii. Kolumbia słynie z najlepszej jakości szmaragdów na świecie wydobywanych w kopalniach Muzo i Chivor. Możliwość zakupu certyfikowanych szmaragdów.
     
    Po południu – spacer do miejskiej hacjendy Simona Boliwara, bohatera walki o niepodległość wielu krajów Ameryki Południowej, „Quinta de Bolivar”. Położona jest ona u stóp Wzgórza Monserrate. To tutaj Boliwar przebywał, mieszkał i spotykał się ze swoją wielką miłością – Manuelitą Saenz podczas swoich licznych lecz krótkotrwałych wizyt w Bogocie. Zwiedzanie hacjendy i otaczających ją ogrodów. Powrót do hotelu i obiadokolacja,nocleg.
     
    DZIEŃ 4  KAWOWA HACJENDA
    Wczesny transport na lotnisko w Bogocie i przelot do kolumbijskiego Regionu Kawy. Transfer do kawowej hacjendy. Po drodze na szczególną uwagę zasłużą popularne w tej części kraju Jeep”y Willys wypełnione kiśćmi platanów, juką i workami z kawy. Te ponad 50-letnie, terenowe i bardzo mocne samochody są pojazdami lekkimi, przygotowanymi do pokonywania dróg nieasfaltowanych, gór, skalistego podłoża, pustyń z wydmami i bagnistych puszczy. Domy w tym regionie ustawione są na wysokich palach a ich nieodzownym elementem są otaczające budynek balkony, zwane „corredores”. Na balkonach, między doniczkami, zawieszone są kolorowe hamaki. Ściany domów pomalowane są na intensywne kolory, co na tle krzewów kawowych wygląda bardzo soczyście. Rozgrzane powietrze przesycone jest zapachem kawy.
    Zakwaterowanie przewidziane jest w najpiękniejszej hacjendzie regionu, dysponującej trzema typami budynków mieszkalnych Regionu Kawy: tradycyjnym, kolonialnym i rustykalnym. Hacjenda posiada również wyjątkową restaurację z regionalną kuchnią i przepięknym widokiem na Andy porośnięte plantacjami najlepszej na świecie kawy i platanów. W programie wyjście na plantację i zbieranie kawy. Rośnie ona w gorącym i wilgotnym klimacie (w optymalnych dla niej temperaturach i na odpowiedniej wysokości). W tradycyjnych, kolumbijskich strojach zbieraczy kawy poznamy cały proces przetwarzania tego produktu – od zasadzanego w wysokich Andach ziarenka po filiżankę tego czarnego napoju. Dodatkową atrakcją jest możliwość skorzystania z wieczornego jacuzzi na otwartym powietrzu, basenu, sauny i łaźni tureckiej. Kawowy odpoczynek i obiadokolacja, nocleg.
     
     
    DZIEŃ 5 KAWOWA HACJENDA + CANOPY
    Po tradycyjnym śniadaniu wolne przedpołudnie w kawowej hacjendzie. Możliwość skorzystania z basenu, sauny i łaźni tureckiej. W godzinach popołudniowych – lot na najdłuższym w Ameryce Południowej canopy (przejazd na naciągniętych stalowych linach) nad plantacjami kawy, lasem bambusowym („bosque de guadua”) i tropikalnymi helikoniami. Obejmuje on 2 000 metrów i podzielony jest na siedem odcinków różnej długości, od 100 do 400 metrów i wysokości od 40 do 80 metrów, pod różnym kątem, co powoduje, że szybkość takiego lotu dochodzić może i do 75 km/godzinę. Dodatkową atrakcją lotów jest fakt, że przemieszczamy się po trzech departamentach Kolumbii: Valle del Cauca, Quindio i Risaralda. Hacjenda bowiem położona jest w geograficznym trójkącie. Kawowy odpoczynek i obiadokolacja, nocleg.
     
     
    DZIEŃ 6  AMAZONIA: LETICIA
    Po śniadaniu przelot do stolicy kolumbijskiej Amazonii. Z samolotu obserwować będziemy puszczę, która z lotu ptaka przypomina ogromną plantację brokułów. Leticia położona jest na południowo-wschodnim krańcu Kolumbii w geograficznym trójkącie i graniczy z Peru i Brazylią. Po przylocie, przejazd do rezerwatu Indian Huitoto w osadzie Tarapaca. Indiańskie popołudnie w ośmiokątnym domu spotkań ze stożkowatym dachem określanym jako „maloca”. Maloka stanowi centrum życia kolumbijskich Indian, jest symbolem integracji, miejscem w którym się rozmawia, dzieli się jedzeniem, przywołuje dusze zmarłych i przekazuje ustną tradycję. Tubylcy opowiedzą nam o swoim życiu. Wspólnie przygotujemy tradycyjny chleb z puszczy – „casabe”, który doskonale sprawdza się w warunkach amazońskiej dżungli, gdyż nie pleśnieje. Spotkanie z kacykiem Huitoto, który wyjaśni, co w jego kulturze oznacza „mambé”, czyli spożywanie proszku z prażonych liści koki. To próba dla odważnych. Kolacja i nocleg w hamakach z moskitierami w indiańskim rezerwacie.
     
     
    DZIEŃ 7  REJS PO AMAZONCE (PERU)
    Po śniadaniu transport do portu w Leticii i rejs po Amazonce do Narodowego Parku Marasha w Peru. Przekroczenie rzecznej granicy i spacer lub spływ kajakami po rezerwacie (w zależności od poziomu wody w rzece). W rezerwacie zapoznamy się z filozofią Indian, zamieszkujących tereny Amazonii i ich niezwykłe związki z Matką Ziemią.
     
    Po lokalnym obiedzie powrót do Kolumbii i transport rzeczny do Puerto Nariño, drugiego co do wielkości miasteczka kolumbijskiej Amazonii. Spacer po osadzie, kolacja i zakwaterowanie w drewnianych chatach na palach nad brzegiem Amazonki. W tym miejscu posłuchać będziemy mogli, jak największa dżungla świata budzi się w nocy do życia. Dzikie zwierzęta polują, skaczą, przemieszczają się, a od czasu do czasu słychać huk upadającego na ziemię drzewa. Nocleg.
     
     
    DZIEŃ 8  SPŁYW AMAZONKĄ
    Po śniadaniu spływ Amazonką do naturalnych jeziorek Tarapoto powstałych w rozlewisku Amazonki w poszukiwaniu niezwykle atrakcyjnych, różowych i szarych delfinów rzecznych, mierzących około 3 m długości. Indianie wierzą, że różowy delfin był początkowo niezwykle atrakcyjnym młodym, indiańskim wojownikiem i zamieniony został w wodnego ssaka. Zgodnie z indiańską legendą różowe delfiny wychodzą w nocy na ląd po to, aby uwodzić młode dziewczęta. Dlatego właśnie w Amazonii wszystkie dzieci, które nie posiadają oficjalnego ojca uważane są za dzieci delfina. Różowe delfiny spotkać można w Tarapoto w porze deszczowej (od marca do maja i od sierpnia do listopada), gdy poziom wody w rzece pozwala im na swobodne przepłynięcie z Amazonki do jeziorek. Z motorówki zobaczymy też część lądową Amazonii, którą upodobały sobie anacondy. Możliwość kąpieli z piraniami w letnich wodach Amazonki. Następnie wizyta w ceremonialnym indiańskim domu„Maloca Ticoya” i krótki kurs indiańskiego rękodzieła z amazońskich materiałów, z których Indianie produkują torby, ubrania i hamaki. Po obiedzie i w godzinach popołudniowych dwugodzinny trekking w puszczyNarodowego Parku Amacayacu. Kolacja i nocleg na platformie na wysokim, amazońskim drzewie.
     
     
    DZIEŃ 9 AMAZONIA – WYCIECZKI
    Po śniadaniu trekking po puszczy i powrót do Parku Amacayacu. Odpoczynek i obiad, a po nim spacer trasą Nainekumaw i wspinaczka (rappel) na 40 metrowe drzewo w amazońskiej puszczy – la ceiba. Transport łódką do rezerwatu drugiej, indiańskiej społeczności kolumbijskiej Amazonii – Indian Ticuna w osadzie Mocagua.
    Zwiedzanie rezerwatu, podczas którego tubylcy zaprezentują nam, jak przygotowuje się podstawowy składnik ich kuchni – indiańską mąkę „la fariña” i produkcję tradycyjnej broni do polowania w puszczy. Powrót do Parku Amacayacu i kolacja, a po niej nocne polowanie na kajmany w Amazonce. Nocleg w Parku Amacayacu. Nocleg.
     
     
    DZIEŃ 10  AMAZONIA – WYCIECZKI (BRAZYLIA)
    Po śniadaniu w Parku Narodowym Amacayacu, rzeczny transport do Leticii i wizyta na lokalnym targu, na którym Indianie z pobliskich rezerwatów wystawiają na sprzedaż swoje produkty. Obejrzymy świeżo złowione w Amazonce olbrzymie ryby – pirarucú i znane z podróżniczych książek piranie. Poznamy również amazońskie warzywa, przyprawy i owoce z puszczy nie spotykane w żadnym innym regionie Kolumbii, takie jak: copoazú, arazá i canangucho, z których na jarmarku przygotowuje się soki. Możliwość wypicia egzotycznego, amazońskiego, naturalnego soku przy porcie w Leticii. Następnie przejazd przez granicę do miejscowości Tabatinga, w Brazylii. Powrót do Kolumbii. Transfer na lotnisko w Leticii i lot do Bogoty. Zmiana samolotu i odlot do Polski.
     
     
    DZIEŃ 11
    Przylot samolotem rejsowym do Polski.

    Zapytaj o dostępność miejsc na wyjazd

  • Wyjazd do Amazonii z przygodami: noc na platformie na drzewie w puszczy, kąpiel z piraniami, pieczenie chleba z Indianami, polowanie na kajmany; fantastyczne różowe delfiny. Zwiedzanie Bogoty.

  • Wyjazd do Amazonii z przygodami: noc na platformie na drzewie w puszczy, kąpiel z piraniami, pieczenie chleba z Indianami, polowanie na kajmany; fantastyczne różowe delfiny. Zwiedzanie Bogoty.

    (więcej…)