test14

TORTILLA

Tortilla jest tradycyjnym elementem kuchni meksykańskiej. To rodzaj placka, o formie zbliżonej do naleśnika, ale zrobionego z mąki kukurydzianej. Tortilla znana była już wieki temu, jadana przez Majów w Meksyku i Ameryce Środkowej.
W Meksyku tortille serwuje się ciepłe, ułożone jedna na drugiej w oddzielnym naczyniu z wieczkiem, żeby utrzymać ciepło. Czasami zamiast pokrywki jest płócienna szmatka lub serwetka. Zimne nie są smaczne, zaczynają się ciągnąć jak guma. Meksykanie używają tortilli jak widelca, sprawnie zwijają ją w rulonik, nabierają potrawę i wycierają nią resztki z talerza.
Z placków można przyrządzić wiele popularnych meksykańskich potraw serwowanych chociażby w popularnych Tex-Mex jak burritos (tortilla z nadzieniem, które jest szczelnie w niej zamknięte), nachos (smażone kawałki w formie chipsów), enchiladas (nadziewany placek i zwinięty w rulon jak naleśnik), tacos (tortilla zlożona na pół z nadzieniem), tostada (smażony cały placek w formę miseczki).
Tortilla jako potrawa znana jest również w Hiszpanii, ale w niczym nie przypomina potrawy meksykańskiej. Jest przygotowywana jak gruby omlet z jajek, ziemniaków i różnych dodatków mięsnych (kiełbasa) i warzywnych (cebula). Popularna jako tortilla espanola serwowana jest jako przystawka albo danie główne.

 

Jak przygotować tortillę meksykańską?

 

Jak przygotować tortilla española?