test14

YERBA MATE

Jest to potoczna nazwa herbaty, otrzymywanej z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Uprawy krzewu prowadzone są na terenie północnej Argentyny, Paragwaju, Urugwaju i południowej Brazylii. Spożywana od niepamiętnych czasów przez Indian Guarani, a po przybyciu Jezuitów i założeniu misji katolickich na tym terenie, stała się znana Europejczykom.
Yerba mate ceniona jest za dużą zawartość wielu potrzebnych witamin i mikroelementów. Zawiera kofeinę przez co działa pobudzająco i w przeciwieństwie do kawy pozytywnie wpływa na układ pokarmowy Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, zwiększa energię i polepsza samopoczucie. Sposób przyrządzania i picia yerba mate integruje ludzi.
W krajach jej uprawy jest powszechnym napojem, wręcz zastępuje kawę i herbatę. Każdy „prawdziwy” Argentyńczyk lub Paragwajczyk nie rozstaje się ze swoją mate.
W Argentynie mate uprawia się w regionie zwanym Misiones, na północy kraju.
Jednym z największych producentów liści mate jest firma Amanda, założona przez emigranta polskiego pochodzenia Juana Szychowskiego.

Jak przyrządzić mate? Potrzebujemy mate, czyli naczynia (przeważnie zrobionego z drewna), bombillę, czyli rurkę, przez którą pije się napój; termos, w którym trzyma się ciepłą wodę o temperaturze ok. 70 stopniu Celsjusza oraz liście mate.
Ostatnio popularne w Polsce są napoje na bazie mate – orzeźwiające i ograniczające łaknienie w okresie upałów.