
Autor:
Marta Podleśna
Ceviche (cebiche) – potrawa, której głównym składnikiem jest ryba lub owoce morza (krewetki, małże, kalmary, ośmiornice) zamarynowane w soku z limonki. Ryba pod wpływem soku zostaje poddana procesowi podobnemu do gotowania – po prostu ścina się w niej białko. Dodatkami do ceviche są: czerwona cebula, kolendra, chili, camote, kukurydza – w zależności od kraju i regionu.
Historia i początki ceviche sięgają epoki prekolumbijskiej. Historycy uważają, że nazwa ceviche pochodzi od słowasiwichi w języku quechua (keczua) i oznacza świeżą rybę. Prawdopodobnie nazwa została pomylona przez Hiszpanów podczas konkwisty.
Ceviche popularne jest w krajach wybrzeża pacyficznego – w Chile, Peru i w Ekwadorze, Kolumbii i Ameryce Środkowej Jest ono przeważnie podawane jako przystawka na zimno.
Do ceviche podobne jest tiradito, typowo peruwiańska potrawa również z ryby, ale podawana w formie cienkich plastrów i polana gęstym, wyrazistym sosem na bazie ostrej papryczki aji.
Ceviche najlepiej jeść gdzieś w nadmorskich, małych wioskach rybackich, tam smakują najlepiej. A w miastach dobrym sposobem jest znalezienie szyldu „cevicheria”.
